Hawaikransens historia

Hawaiikransar

Hawaiikransen

En hawaiikrans, lei, kan bestå av nästan vad som helst som är ihopbundet och till för att bäras, men den vanligaste varianten är en lei av blommor, som ges som en välkomst- eller avskedsgest. Sedvänjan med blomsterlei populariserades genom turismens ankomst till Hawaii under 1800- och 1900-talet.
Ursprungligen bars lei av invånarna på Hawaii för att symbolisera social rang och kunglighet. Att bära en lei är också ett sätt att hedra gudarna och varandra.

Material

En lei kan bestå av nästan vad som helst, men vanligast är naturmaterial och växter. Ofta förekommande blommor i en lei är nejlikor, orkideer, tuberos och jasmin, tillsammans med ormbunke och blad från palmlilja.
Det finns också andra varianter av lei, som görs av snäckskal, fisktänder, ben och fjädrar, eller origami, sedlar och tyg.

Tradition

En lei ger man till någon för att visa respekt, kärlek eller vänskap. Traditionellt så ger man en lei genom att lyfta den något över sitt hjärta innan man lämnar över den. Den som tar emot en lei hänger den sedan runt sin hals. Om man av någon anledning, till exempel allergi, inte kan bära den, ska den läggas på en framträdande och prominent plats, för att visa hur viktig den är. En lei ska, när den är färdiganvänd, lämnas tillbaks till där den kom från, men om det inte går ska den överlämnas till naturen genom att till exempel hänga den i ett träd. En lei ska aldrig kastas i soporna.

Tillfällen lei passar?

På hawaii ger man ofta lei till sina nära och kära vid födelsedagar, skolavslutningar, bröllop, möhippor eller på begravningar. Kanske har du någon familjemedlem som du vill hylla genom att skicka blommor till USA.

Sedan 1927 firas “lei day” den 1 maj på Hawaii. De olika öarna symboliseras av en olika typer av lei med en specifik färg för vardera ön.